WSGP De loopbaan adviseur die je verder brengt.

Wanneer wissel je té vaak van baan?

Enerzijds wil je snel stappen maken, anderzijds wil je ook niet gezien worden als iemand die steeds maar van baan wisselt. Waar ligt nou de lijn tussen ambitie en job-hopping?

Een onderdeel van het sollicitatieproces is natuurlijk dat iemand naar je CV kijkt. Daarbij wordt altijd gekeken hoe lang je bij verschillende plekken hebt gewerkt. Daarbij valt het op als je ergens vrij kort (minder dan een jaar) bij een bedrijf hebt gezeten, of juist vrij lang (langer dan 5 jaar) op dezelfde functie. Dit laatste komt steeds minder voor en wordt ook niet vaak behandeld. Maar kort dienstverband trekt vaak, soms compleet onterecht, de aandacht.

Als je in snelle tijd veel stappen gemaakt hebt, kan het gebeuren dat er al snel conclusies worden getrokken die niet juist zijn. Voor je het weet denkt iemand dat je niet geduldig bent, niet weet wat je wil etc. Wat het verschil maakt, is het verhaal.

Het is goed om minimaal 5 jaar bij 1 organisatie te werken. Langer is zelfs nog beter.
Het is goed om langere tijd bij een organisatie te werken.

Eén van de rollen van een recruiter is natuurlijk om jouw verhaal over te brengen. Want voor je het weet lijkt het of je van baan geswitcht bent, terwijl je in de realiteit een promotie kreeg tijdens een overname. Of lijkt het dat je snel ergens de handoek in de ring hebt gegooid, maar dat in werkelijkheid er een mega mismatch op cultuur zat. En daarvoor zijn veel meer redenen dan je denkt! Daarom willen wij het altijd weten als je ergens korter dan een jaar gewerkt hebt.

Een tweede element wat opvalt is dat mensen die een aantal keer na korte tijd switchen soms tijdens het sollicitatieproces op andere dingen letten dan wat ze lange termijn belangrijk vinden in hun werk. Als je de druk voelt om een baan te vinden, is het heel gemakkelijk een keuze te maken die achteraf niet goed voor je is (Het bedrijf past niet bij je,  de functie is anders dan gedacht, de financiële positie bedrijf is slecht, er komt een reorganisatie, de leidinggevende vertrekt vlak nadat je ergens binnenkomt). Een goede recruiter kan je voor dit soort misstappen behoeden.

En hoe kun je nu duurzame keuzes maken bij je volgende job? Wij raden aan dat je zorgt voor een horizon van minimaal 5 jaar. Langer is nog beter. Als jij weet waar je naartoe wilt, is het makkelijker in te schatten of een nieuwe baan past bij dit doel. Want wie je wordt op je werk is veel belangrijker dan wat je doet.