Marcel Stok, Loopbaanadviseur

Waarom wij onze kandidaten niet vertellen om welke vacature het gaat.

Heel menselijk: wie solliciteert, is geneigd om naar de vacature toe te praten. De kandidaat wil graag bij dat bedrijf werken, zit niet lekker op z’n huidige plek en accepteert veel om maar in het hokje te passen dat de functie belooft. (Over functieomschrijvingen die mensen rigide opdelen in typetjes, later meer). Wat ook voorkomt: de sollicitant wil graag horen dat het bedrijf haar/hem wil om daarna zelf nee te kunnen zeggen.

Voor W&S Great People is dat de reden waarom wij kandidaten liever spreken zonder dat ze weten welke vacature wij voor ze hebben. Het leuke is: wij geven hun zelf de keuze of ze de vacature willen kennen. En acht van de tien kandidaten kiest ervoor om dat niet te doen!

Voordeel is dat wij de mensen dan vrij kunnen laten praten over hun wensen, ambities en persoonlijkheid. Daarna ontdekken we samen of de vacature en de organisatie bij iemand passen of niet. En dat is dus beter en ook nog leuker.

Meer lezen? Klik hier.