Loopbaanadvies

BEN JIJ AL “QUIET HIRED?”

Wat vraag ik nu weer?

De term Quiet Hiring (waarom niet Stille Werving?) is momenteel hip in de wereld van werving en selectie. Men bedoelt ermee dat werkgevers jou niet zomaar laten gaan als je bijvoorbeeld aan je maximale groei zit op de functie. In plaats daarvan zoeken ze binnen de organisatie naar een plek waar je de gewenste groeistappen kunt maken, met wat extra opleiding. Dus misschien wel bij een andere afdeling of dochteronderneming. Stille Werving is dus het tegenovergestelde van ‘up or out’. Ook zo’n fijne HR-term.

Omdat wij bij W&S Great People graag uitgaan van mensen en niet van functies, zat ik even na te denken wat deze trend betekent voor het belang van onze kandidaten.

Wat heb jij eraan?
Het is een goede zaak als jouw werkgever jou als werknemer èn mens voor de organisatie wil behouden. Blijvend wil binden. Dit is voor hen belangrijk omdat jij al de normen en waarden van het bedrijf waar je werkt, hoog houdt. Dus als door Stille Werving meer organisaties blijvend investeren in de gehele mens, en ze jou de mogelijkheid geven om je verder te ontwikkelen in andere functies bij andere afdelingen; dan is dat winst. Goede werkgevers snappen dat en doen dat.

Dat betekent dus wel dat de managers die op korte termijn presteren gericht zijn, die gedachte moeten loslaten. En mógen loslaten. Een paradox waar veel bedrijven in zitten.

Zodra jij voelt dat je in je huidige functie niet meer de stappen kunt maken die je wilt, kun je het begrip Stille Werving eens gebruiken als binnenkomer om het gesprek aan te gaan. Lukt het dan nog niet, dan weet je me te vinden.

Voor onze opdrachtgevers

In onze Cultuurscans lichten wij bedrijven door om mensen en organisaties goed te kunnen matchen. Het gedachtengoed van Stille Werving zit al in onze werkwijze ingebakken en dat zien organisaties terug in onze adviezen. Soms vinden we iemand binnen de organisatie die heel goed past op de door ons in te vullen vacature. Dan schromen wij niet dat te melden. Voor ons heel logisch om te doen, want wij gaan voor de lange termijn relatie.

Reacties welkom

Overigens ben ik wel benieuwd naar ervaringen van werknemers met Stille Werving. Ik hoor graag je verhalen!

backoffice@wsgp.nl