Vragen bij een sollicitatie

Werkgevers zijn happig! Denk goed na over waar jij het beste past.

Wie nadenkt over een nieuwe job, zit momenteel in een luxe positie. Er zijn zoveel organisaties die mensen nodig hebben, je hebt bijna de banen voor het uitkiezen. Toch schuilt daar ook een gevaar in.

Er zijn bedrijven die zo hard mensen nodig hebben, dat ze vergeten om zorgvuldig te kijken welke type persoon in hun organisatie past. Dat kan een valkuil zijn.

Zo sprak ik een man die net een paar maanden op een nieuwe functie zat. Het bleek daar helemaal niet te klikken. Het bedrijf had snel gehandeld en deze persoon in dienst genomen. Maar nu kwamen ze beiden erachter dat er in de praktijk van het dagelijkse werk te veel verschillen waren. De invulling van het werk door deze man in deze organisatie leverde problemen op. Niet door incompetentie maar door normale menselijke verschillen en andere communicatiestijlen.

Van beide kanten was het beter geweest als gedurende de kennismaking beter onderzoek was gedaan naar organisatiecultuur enerzijds en persoonlijkheid anderzijds.

Mijn boodschap is dit: bedenk dat in deze tijden organisaties geneigd kunnen zijn om het “snel te proberen met iemand”. Neem daarom de tijd om bij een mogelijke nieuwe baan echt goed uit te zoeken waar en in welke rol jij je thuis gaat voelen. Dat betekent veel praten met verschillende mensen en de personen die je aan willen nemen goed bevragen. Zorg dat je echt VOELT dat jij daar goed past.

Dit is de reden waarom W&S GreatPeople werkt zoals wij werken. Kijk hier om meer te leren over hoe wij de rol van loopbaanadviseur invullen.