Marcel Stok, Loopbaanadviseur

Hoe gaan recruiters met jouw c.v. om? En waarom?

Ken je dat? Je gaat op gesprek voor een nieuwe baan, maar tevergeefs. Geen klik met het bedrijf en die functie-eisen matchten ook niet helemaal lekker. Waarom had die recruiter je überhaupt gevraagd? In dit artikel geef ik 3 mogelijke redenen hoe dit kan gebeuren.

Jouw curriculum vitae is na een blik op je LinkedIn profiel meestal het tweede dat recruiters van je komen te weten. In een ideaal scenario is dit een opstapje naar een diepere kennismaking, zoals W&S Great People dat propageert. Echter: te vaak zetten recruiters je mooie c.v. zo snel mogelijk door aan hun opdrachtgevers. Zonder je echt te kennen. Dat zit hem grotendeels ook in hun opdrachtgevers; de bedrijven en organisaties die zitten te springen om werknemers. Ik onderscheid drie situaties.

1. De Machtige Opdrachtgever bepaalt de voorwaarden.
Sommigen bedrijven zijn zo groot, en daarom gewilde klanten van recruiters dat deze bedrijven de voorwaarden bepalen van hun toeleveranciers. De recruiter moet alles, zij hoeven niks en een factuur mag pas ingediend worden bij succes. Wordt er geen kandidaat geplaatst, of vindt dat bedrijf zelf een geschikte kandidaat, mag er niet gefactureerd worden.

Als een recruiter niet genoeg tegengas weet te geven aan dit fenomeen, wil hij waarschijnlijk niet al te veel tijd kwijt wil zijn aan deze opdracht. Want als het niet lukt om jou te plaatsen heeft hij al die uren voor niks gemaakt. Resultaat: jouw c.v. ligt samen met een paar andere zo snel mogelijk bij Machtige Opdrachtgever. Ook voor jou geldt dan: kleine kans op een goede match.

2. Paniek: zoveel mogelijk recruiters worden ingezet.
Het komt ook voor dat een organisatie ineens heel veel mensen nodig heeft. In hun paniek schakelen ze vier verschillende recruitmentbureaus in. Die allemaal op zoek gaan naar kandidaten. Zonder dat ze vooraf betaald worden voor het zoekwerk.

Dit betekent dat de kans dat 1 recruiter de juiste match maakt met 75% daalt. Hij moet immers concurreren met 3 anderen. Ook deze recruiters willen waarschijnlijk niet al te veel tijd kwijt zijn aan een kennismaking met jou als persoon. Immers, wanneer de ander scoort, kan hij geen factuur sturen. Hup, daar gaat je c.v. weer snel naar de overkant.

3. Exclusief Contract.
In deze situatie heeft de opdrachtgever bedongen dat de recruiter bijvoorbeeld 6 maanden exclusief voor deze ene organisatie kandidaten zoekt. En dus niet voor andere bedrijven. Jij hebt op dat moment dus te maken met iemand die jou een functie voorschotelt, zonder dat hij jou voor dezelfde functie mag interesseren bij een ander bedrijf. Hetgeen misschien wel veel beter past. Hiermee is de geloofwaardigheid van het aanbod aan jou in geding. Voor jou neemt de kans op een goede match dan duidelijk af.

Dit wetende, wat doe jij eraan?

Wij raden je aan om als een recruiter je benadert vooral te vragen om een persoonlijk gesprek voor nadere kennismaking. En probeer uit te vinden welk soort afspraak de recruiter met zijn opdrachtgevers heeft.

Onnodig om te zeggen dat W&S Great People je c.v. nooit op deze manier gebruikt. En onze opdrachtgevers selecteert op een fair en gelijkwaardig partnership. Zo kunnen wij een loopbaanadvies geven dat jou echt verder brengt.


Marcel Stok