Vragen bij een sollicitatie

De 3 vragen die je zeker moet stellen bij een sollicitatie.

Als het om een nieuwe baan gaat, wil iedereen hetzelfde. Leuke collega’s, een job die bij je past en een omgeving waarin je jezelf kunt zijn. Maar hoe kom je er nu achter of jij ècht past bij die organisatie? Met deze vragen kun je een betere inschatting maken:

1. Wanneer ben ik hier succesvol?
Deze vraag gebruik je om het gesprek te sturen richting verwachtingen en managementcultuur. Probeer ermee uit te zoeken wat er precies van je verwacht wordt en waar je ‘op beoordeeld wordt’. Je kunt inschatten of je energie denkt te krijgen van hetgeen er van je gevraagd wordt. Het geeft ook aan dat je gemotiveerd bent om er een succes van te maken.

2. Welke soort mensen passen hier goed?
Heerlijke vraag om uit te pluizen wat de heersende cultuur is daar. Schroom niet om naar ‘softe’ eigenschappen te vragen als Respect, Samenwerking, Sensitiviteit, Hulpvaardigheid en dergelijke. En hoe gedragen de mensen zich hier als het even stressen is?

3. Hoe word ik de eerste weken ingewerkt?
Hiermee kun je iemand mooi mee verrassen. Vaak is daar namelijk niet goed over nagedacht. Zo ja, prima – dan hoor je dat en scoren ze sowieso punten. Zo nee, scoor jij de punten. Wilden ze je dan zomaar in het diepe gooien? Wat zegt dat over de cultuur daar?

Hier lees je meer over hoe wij organisaties beoordelen op dit soort aspecten van werkgeverschap.